Altijd Zaterdag! – December

Zo vers in januari vind ik het een mooi moment om eens wat te delen over de december-gebruiken in Hongarije. Er zijn veel leuke tradities die hier nog in ere worden gehouden en die mij veel december-plezier hebben opgeleverd. 

Bakken
In de aanloop naar kerst worden er ‘mézeskalács’ gemaakt. Dat zijn een soort van honing-peperkoekjes: ze worden gezellig samen thuis gebakken en versierd met wit of gekleurd glazuur en suikersterretjes. Een gezellige bezigheid! 

Zelf heb ik voor het eerst ‘mákos bejgli’ gebakken: een echte kerst-specialiteit in Hongarije. Het is een soort opgerolde cake met maanzaadpasta. Best veel werk; ik was er dan ook een flink deel van de dag mee zoet (deeg maken, citroen raspen, pálinka erin, maanzaad wellen en in de vijzel stampen, deeg twee keer over laten rijzen). Achteraf hadden de maanzaad-strepen wat dikker moeten zijn, maar het resultaat was wel lekker! 

We gaven ook graag wat terug aan de vrienden in ons nieuwe land: echte traditionele Hollandse oliebollen. Die bakten we op oudejaarsdag buiten op de veranda (geen stank in huis), in het winterzonnetje. En ze werden gewaardeerd op szilveszter! 

Advent
Op de vier adventszondagen wordt er elke zondag een kaars meer van de adventskrans aangestoken. En bij ons in Patosfa deden we mee aan de Adventskalender: van 1 t/m 24 december is er elke dag op een huis het verlichte cijfer van de datum te zien (wij hadden 22). Na een aanwijzing op Facebook (een hint in welke van de 3 straten) ga je op zoek en maak je er een foto van. Als beloning voor het vinden, mag je een kerst-chocoladesnoepje pakken uit het zakje dat aan het hek hangt.

Kerst
De huizen en tuinen zijn hier rijkelijk versierd met kersttakken, -versierselen en vooral veel gekleurde lampjes! Als onze inburgering goed doorzet, hebben wij wellicht in december 2024 ook wel lichtjes aan ons huis. Volgens de traditie wordt pas op kerstavond de kerstboom in huis gezet en versierd, maar tegenwoordig vindt dat ook al wel vroeger plaats. Er worden veel cadeaus gegeven, in speciale kerst-cadeautasjes.

Veel Hongaren eten ‘halászlé’ = vissoep met kerst (vooral karper), maar aangezien mijn man en zoon dat niet lusten, heeft dat ons kerstmenu niet gehaald. Wel maakte ik voor het eerst ‘töltött káposzta’ = koolrolletjes gevuld met gehakt en ‘magyaros csirkemell paprikás’ = Hongaarse paprikakip. Het smaakte ons allemaal goed! Zoals bij alle festiviteiten vloeit ook hierbij de drank rijkelijk (pálinka, bier, wijn).

Oud & Nieuw
Er wordt gezellig samen gegeten op oudejaarsavond, vlees & spek voor voorspoed. Of linzen, zoveel linzen als je eet, zoveel geluk zul je in het nieuwe jaar krijgen! Het huis was versierd, voor de kinderen waren er lichtgevende armbandjes, toetertjes & maskers. 

Om 24.00 uur klinkt altijd het Hongaarse volkslied op de radio, iedereen gaat staan en zingt mee (wij alleen de eerste twee regels, hier ligt nog een schone taak voor de volgende keer 😉). Pas daarna plopte de champagne en de confetti en wensten we elkaar ‘BÚÉK’ = de afkorting van ‘Boldog Új Évet Kívánok’, oftewel Gelukkig Nieuwjaar. Vuurwerk is er niet veel in de dorpen, wel georganiseerde shows in grote steden. 

Dan nog wat grappige gewoontes: in het nieuwe jaar zou het geluk brengen als er als eerste een man over de drempel stapt. En alles wat je op nieuwjaarsdag doet, moet je het hele jaar doen. Dus pas op: niet teveel je huis poetsen op die dag! Dit is echt mijn land😊

Liefs vanuit Patosfa,

Ingrid

De reden waarom mijn blog ‘Altijd Zaterdag’ heet, is dat dit voor mij het wonen in Hongarije het best omschrijft: ontspannen, vrij, buitenleven, lieve mensen zien & leuke dingen doen!

4 gedachtes over “Altijd Zaterdag! – December

  1. Wat heb je alles leuk beschreven. Fijn dat jullie echt kijken naar wat er in jullie omgeving gebeurd. Dan maak je daar echt deel van uit. En de Nederlandse traditie van oliebollen waarderen mensen waar dan ook op de wereld.
    Gelukkig nieuwjaar!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie